Konturivien hallituksen puheenjohtaja Seppo Korpela tietää miten taloyhtiö nostetaan kriisistä jaloilleen ja miten uusi isännöitsijä voi siinä auttaa.

Kontulassa Tanhuantiellä sijaitsevassa Konturivit-taloyhtiössä on koettu kantapään kautta, minkälaisia ongelmia syntyy, kun pää laitetaan puskaan. Tarvittiin uusi hallituksen puheenjohtaja ja uusi isännöintitoimisto laittamaan asioita kuntoon.

Vuonna 1966 perustetulle Konturivit-taloyhtiölle suositeltiin jo vuosituhannen vaihteessa putki- ja kylpyhuoneremonttia. Asia ei kuitenkaan edennyt. Pian sen jälkeen useissa asunnoissa sattui ikäviä vesivahinkoja.

“Pari vuotta 2010-luvun alussa oli todella kammottavia. Pyöreästi 100 000 euroa meni korjauksiin. Se on 27 asunnon taloyhtiössä liikaa”, kertoo Konturivien nykyisen hallituksen puheenjohtaja Seppo Korpela kertoo.

Kyse ei ollut pelkästään putkistosta, vaan ongelmana oli myös 1960-luvun tapa rakentaa kylpyhuoneet. Toisessa päässä kylpyhuonetta oli aikoinaan aina kylpyamme ja toisessa päässä vessanpytty. Lattiaa suojasi muovimatto.

Taloyhtiössä oltiinkin jo 2000-luvun alussa havahduttu kylpyhuoneongelmaan. Mutta sen sijaan, että kaikki kylpyhuoneet olisi remontoitu taloyhtiön toimesta, silloinen hallitus kehotti osaa osakkaista remontoimaan itse kylpyhuoneensa.

“Tietystikään hallitus ei voi velvoittaa osakkaita sellaiseen. Mutta tällainen toiminta aiheutti meille ison ongelman.”

Osakkaat tekivät tai teettivät remontteja eri tavalla, ja osa jätti kylpyhuoneensa korjaamatta. Nyt, kun linjasaneeraus käynnistyy, kaikki kylpyhuoneet yhtä lukuun ottamatta joudutaan ehkä repimään auki.

“Tämä on ollut järkytys monelle ja ihan kaikki eivät ehkä vieläkään ymmärrä tilannetta”, Korpela harmittelee.

Tulevan remontin hintalappu selviää ylimääräisessä yhtiökokouksessa keväällä 2017, kun tarjouspyyntöihin on saatu vastaukset, ja ne esitellään osakkaille. Remontissa uusitaan kylpyhuoneiden ja putkiston lisäksi samalla myös sähköjärjestelmät sekä kunnostetaan kellaritiloja.

“Kauhistuttava summa tästä tulee”, Korpela toteaa vakavana. “Taloyhtiössä on väistetty sitä hetkeä, kun on pakko toimia. Taloyhtiö ei voi laittaa päätä puskaan – meille siitä tuli paljon ongelmia”, Korpela muistuttaa muita taloyhtiöitä.

Isännöitsijän rooli tärkeä taloyhtiön kriisin ratkaisemisessa

Taloyhtiön isännöitsijänä toimii Kontulan Huollon Aki Hahle. Hän tuli isännöitsijäksi kriisitilanteessa, jossa yhtiö oli jäänyt yllättäen ilman puheenjohtajaa ja isännöitsijää. Korpela otti puheenjohtajan vastuun ja valitsi Kontulan Huollon avukseen. Valinnassa painoi tieto siitä, että Kontulan Huollolla on muutakin toimintaa kuin isännöinti.

“Kun isännöitsijätoimistolla on tarjota eri toimintoja, ne voivat tukea toisiaan. Kontulan Huollon osalta näin juuri tapahtuu”, Korpela sanoo.

“Oli kevättalvi ja kaikki lakisääteisetkin asiat myöhässä. Aki selvitti kaikki asiat nopeasti. Todellakin olen ollut tyytyväinen. On saatu sitä, mitä on tilattu.”

Uusi isännöitsijä oli myös tärkeä henkilö yhtiökokouksessa, kun hallitus kertoi laajentuneista remonttisuunnitelmista.

Remontti nostaa asuntojen arvoa

Edessä häämöttää kuitenkin onnellinen loppu. Korpela on vakuuttunut, että remontin kustannukset kuittaantuvat asuntojen arvon nousulla. Myös alueen arvostus tulee nousemaan, sillä metrolla pääsee nopeasti keskustaan ja palvelut ovat hyvät. Konturivit puolestaan on upean vehreällä paikalla. Tontti rajoittuu puistoon ja taloyhtiöllä on isot pihamaat.

“Siinä mielessä olen tyytyväinen, että tämän paikan hienouden tulee moni huomaamaan”, Korpela toteaa.