Siivoustyönjohtaja Siret Leeland muistuttaa, että kiinteistöjen siivoukseen on varattava riittävästi aikaa.

Kiinteistö ja talotekniikka -lehti haastatteli SSTL Puhtausala ry:n toimitusjohtaja Per-Olof Ekströmiä ja Kontulan Huollon siivoustyönjohtaja Siret Leelandia. Tässä meidän Siretin näkemyksiä siivoustyön tärkeydestä ja merkityksestä. Lue koko artikkeli tästä linkistä.

Työrauhaa siivoojille

Siivoustyön johtaja Siret Leeland helsinkiläisestä Kontulan Huolto Oy:stä tähdentää, että kiinteistöjen puhdistukseen on ehdottomasti voitava käyttää niin paljon aikaa kuin tarvitaan. ”Siivoojan on saatava tehdä työnsä rauhassa, koska muussa tapauksessa työn laatu ja henkilöstön työturvallisuus kärsivät”, Leeland sanoo. ”Joillakin taloyhtiöillä on pyrkimyksenä säästää siivouskuluista koko ajan. Silloin siivoojat joutuvat rehkimään, ja työntekijöiden vaihtuvuus lisääntyy. Meillä henkilöstön ammattitaitoisuutta on pidetty arvossa, ja siksi monet ammattilaiset ovat pysyneet samassa työpaikassa pitkään.”

Vuonna 1964 perustettu Kontulan Huolto laati 2000-luvun alussa kiinteistöjen siivousohjelman, jonka perusteella yritys siivoaa kaikissa hoitamissaan 28:ssa Itä-Helsingin kiinteistössä. ”Palvelun hinta määritetään kiinteistön koon perusteella”, Leeland täsmentää.

Pihatkin siisteiksi

Siret Leelandin mukaan myös kiinteistöjen pihojen hoitoon ja puhtaanapitoon olisi kiinnitettävä nykyistä enemmän  huomiota, sillä piha toimii tavallaan käyntikorttina. ”Koti alkaa jo pihalta. Kun taloon tulee vieraita, he näkevät ensimmäiseksi pihan.” ”Pihojen talvihoitoa varten huoltoyhtiöllä on oltava jo hyvissä ajoin selvät suunnitelmat lumien kasaamisesta. Taloyhtiöissä lumikasojen paikat osataankin yleensä valita siten, että niistä ei ole haittaa asukkaille ja että kulkutiet pysyvät avoimina.”

”Kiinteistösiivous on tekijöiden näkökulmasta usein rankkaa työtä”, Leeland muistuttaa. Siksi hänestä on surullista, että taloyhtiöissä ei aina arvosteta siivoojan työpanosta. ”Rappukäytäviin heitetään esimerkiksi roskia ihan turhan päiten.” Monesti siivoojat suhtautuvat kuitenkin työhönsä ammattiylpeydellä. ”Kiinteistöä pitää siivota samaan tapaan kuin omaa taloa. Tästä asiasta en ole esimiehenä juuri joutunutkaan antamaan huonoa palautetta”, Leeland kehuu alaisiaan.