”Nyt meillä on isännöitsijä, joka osaa, on kykenevä ja tarkka ja laittaa hallituksen päätökset käytäntöön. Voimme luottaa siihen, että se mitä sovitaan, se tapahtuu”, kertoo As Oy Eura II:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Tiusanen.

“Isännöinnin taso on laskenut pelottavasti 10-15 vuoden ajan Helsingin seudulla”, sanoo lakimies Pekka Tiusanen. Hän on toiminut helsinkiläisten taloyhtiöiden ja kiinteistöyhtiöiden hallituksissa 1980-luvun lopulta lähtien ja seurannut asiakkaan roolissa isännöinnin kehittymistä vuosikymmenien ajan.

“Teknisissä kysymyksissä ja peruskorjausten hoitamisessa osaaminen jonkin verran parantunut, mutta varsinaisen isännöinnin, talouden, hallinnon ja määräysten osaamisen taso on laskenut”, Tiusanen sanoo.

Mikä on syynä tason laskuun, Pekka Tiusanen?

“Isännöintialalle on tullut isoja toimijoita, jotka ovat ostaneet hyviä pieniä ja keskisuuria isännöintitoimistoja. Samalla pienet ja pätevät isännöintitoimisto, jotka ovat hoitaneet hyvin muutamaa taloyhtiötä, ovat hävinneet lähes kokonaan.”

“Liian moni iso toimija on laittanut selvästi liiallisen työmäärän yhdelle isännöitsijälle, joka ei pysty hoitamaan enää kaikkia taloyhtiöitä kunnolla. Tämä polttaa isännöitsijät loppuun ja isännöitsijöiden vaihtuvuus on suuri. Meilläkin on ollut kokemusta suurista isännöintitoimistoista, joissa isännöitsijä vaihtui vähitään vuosittain, tärkeitä asiakirjamappeja katosi muutoissa eikä hallituksen päätöksiä laitettu toimeen huomautuksista huolimatta”, Tiusanen perustelee.

Millainen sitten on hyvä isännöitsijä?

“Hyvä isännöitsijä on osaava ja tarmokas. Hän haluaa tehdä isännöintiä. Hänellä on osaamista tuoda esiin hallituksessa asioita, joita hallitus ei edes osaa ajatella.”

“Hän laittaa toimeen hallituksen päätökset ja valvoo, että ne ovat järkeviä, ja että ne toteutetaan järkevästi ja kaikkien määräysten mukaisesti. Hän tietenkin on ajan tasalla muuttuvista alan määräyksistä ja alan kehityksestä.”

“Lisäksi hän hallitsee sopimusasiat ja on tarkka niissä”, Tiusanen luonnehtii.

As Oy Eura II:ssa Kontulan Huolto on toiminut isännöitsijänä vuodesta 2014 lähtien. Pekka Tiusanen toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana ja on tyytyväinen.

“Olemme hyvin tyytyväisiä Kontulan Huoltoon. Isännöinnin taso nousi huomattavasti sen jälkeen kun vaihdoimme isännöitsijää. Nyt meillä on isännöitsijä, joka osaa, on kykenevä ja tarkka  ja laittaa hallituksen päätökset käytäntöön. Voimme luottaa siihen, että se mitä sovitaan, se tapahtuu”, Tiusanen sanoo.

“Ensimmäinen vuosi meni siihen, että kaikki vanhat asiat selvitettiin ja laitettiin kuntoon. Tämän työn Kontulan Huolto teki hyvin”, hän jatkaa.

Kontulan Huollossa ollaankin panostettu siihen, että isännöinnin vaihdos olisi mahdollisimman helppo ja vaivaton.

Helsingin Vallilassa sijaitseva As Oy Eura II on keskikokoinen helsinkiläinen taloyhtiö, jossa on 86 asuinhuoneisto ja 8 liikehuoneistoa.

Pekka Tiusanen toimii myös Kontulan Huollon isännöimän Koy Kontulan Asemakeskuksen hallituksen puheenjohtajana.